APRÈN A FER D’ARQUEÒLEG

“Aprèn a fer d’arqueòleg”

El taller consisteix en excavar un jaciment arqueològic simulat de vint metres quadrats aplicant-hi els mètodes d’excavació arqueològica i de documentació del material trobat, així com d’interpretació del jaciment, tal i com es fa en els jaciments paleolítics.

L’excavació està preparada per a poder excavar tres nivells arqueològics diferents:

  • “el mosterià i el domini del foc” (140.000-40.000 anys d’antiguitat). S’hi fan troballes del paleolític mitjà, o sigui, relacionades amb l’època dels neandertals. Eines de sílex, quars i quarsita i ossos d’animals. Una llar de foc, ossos cremats, carbons, pedra foguera i pirita, ens indicaran com s’ho feien per encendre aquest element màgic i sagrat que els donava llum i escalfor, espantava els animals i els permetia coure els aliments.
  • “el gravetià el ritual de la mort” (27.000-20.000 anys d’antiguitat). S’hi fan troballes d’aquesta cultura de l’Home de Cromanyó, pertanyents al paleolític superior. Eines de sílex, ossos d’animals i objectes d’ornamentació personal. Una estructura formada per ossos humans ens indicarà com era el seu ritual de la mort…
  • “el magdalenià i l’art prehistòric” (15.000-11.000 anys d’antiguitat). S’hi fan troballes de l’última cultura del període paleolític. És l’època de l’expansió de l’art moble. Curculles i dents d’animals perforades, ossos i pedres gravades, punxons i agulles per cusir, així com petites eines de sílex i ossos d’animals. Una gran estructura de pedres sorrenques ens indicarà el lloc on fregaven els útils d’os i banya per afilar-los i on fregaven les curculles fins a perforar-les.

La segona part del taller serà la documentació de totes les restes localitzades: la situació en relació a la resta de l’excavació, la identificació de les restes, la seva descripció,… i finalment la interpretació del jaciment.

〉Edat recomanada

Es recomanada l’activitat a partir del cicle inicial de primària. En tot cas, les explicacions s’adapten al nivell dels alumnes i segons les recomanacions del professorat.

〉Durada de l’activitat

Tot i que es pot adaptar a la disponibilitat del grup, no es recomana dedicar-hi menys de 2:30h, ja que l’activitat inclou un audiovisual i la visita guiada als jaciments arqueològics.

〉Preu

  • 6€ per alumne/a*

(*sol·liciteu-nos informació de les subvencions INDIKA per a escolars de les comarques gironines, i altres descomptes si es formalitzen les reserves abans del 30 de setembre).

Els preus inclouen l’IVA, la visita als jaciments i el taller didàctic

〉Algunes imatges del taller d’excavació

Alumnes de l'Institut Maçanet de la Selva excavant el nivell mosterià

Alumnes de l’Institut Maçanet de la Selva excavant el nivell mosterià

Els alumnes de l'Escola Sagrada Família-Horta excavant el nivell gravetià

Alumnes de l’Escola Sagrada Família-Horta excavant el nivell gravetià

L'estudi de les restes al Laboratori ens ajuda a interpretar el jaciment

L’estudi de les restes al Laboratori ens ajuda a interpretar el jaciment

〉Per a concertar les activitats

L’horari i el dia de la visita s’ha de concertar amb un mínim de 10 dies d’antelació per assegurar la disponibitat del dia i l’hora escollits.

Podeu omplir un formulari a través de http://www.plaestany.cat/les-arees/promocio-economica-i-turisme/parc-de-les-coves-prehistoriques-de-serinya/grups-escolars

o bé enviar una sol·licitud_reserva a través de parcdelescoves@gmail.com

〉Altra informació complementària

www.plaestany.cat/coves

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s