MOLLET III ‘juliol 2015

UNA MICA DE RECORDATORI

La cova està formada per una petita galeria, ara al descobert, d’uns 20 metres de llargada i orientada de sud a nord, igual que la resta de coves de la zona del paratge del Reclau Viver.

MolletIII_2014

S’hi han fet intervencions puntuals des de l’any 1972. Ara sabem que un crani trobat en aquella ja llunyana excavació té 22.000 anys d’antiguitat, i pertant són restes paleolítiques pertanyents a la cultura gravetiana de l’home de Cromanyó. Per a més informació podeu veure el següent article https://parcdelescoves.wordpress.com/mes-entrades/lhomo-sapiens-mes-antic-de-catalunya/

Durant els estius de 2013 i 2014, es van remprendre les excavacions en una zona de la cova intacta, i s’hi varen trobar més restes humanes i més objectes d’ornamentació personal que devien acompanyar el difunt. Per a més informació podeu anar a l’enllaç https://parcdelescoves.wordpress.com/mes-entrades/les-restes-humanes-de-la-cova-mollet-iii/

DIARI D’EXCAVACIÓ

setmana 1 _ dilluns 6 – divendres 10 de juliol de 2015

Un cop cobert tot el jaciment amb un tendall, comencem la neteja de la zona nord del jaciment, que durant l’hivern queda plena de sediment, fulles, etc.

MIII_06_07_2015_01     MIII_06_07_2015_03

La neteja de la zona central, també ja excavada d’antic pel sr. Corominas, aporta algunes sorpreses… Recollim diverses restes humanes (dents, costelles, falanges, una pelvis,…) i una destral de corniana, segurament neolítica. Provablement aquestes restes procedeixen d’una cambra funerària que comunica amb la Bauma d’en Canal de Mollet III a través d’un conducte càrstic.

MIII_07_07_2015_03    IMG_3049     MIII_07_07_2015_04

La neteja del jaciment provoca una mica de colapse a la zona de garbellat del jaciment; alguns fins i tot sembla que hi fan penitència… Els primers dies ha fet moooooolta calor. Intentem refrigerar-nos com podem!

MIII_06_07_2015_02     MIII_07_07_2015_01     MIII_06_07_2015_04

Dimecres refem la quadrícula de la zona “flam”, que excavem des de 2013, i on hem trobat diverses restes humanes postpaleolítiques i també paleolítiques. Aquestes últimes és provable que s’hagin de relacionar amb el crani datat en 22.000 anys, ja que surten elements escollits d’indústria lítica, alguns objectes d’ornamentació personal (com cargols marins i dents de cérvol perforades) i en canvi cap fragment de ceràmica.

Dijous continuem excavant i regularitzant les talles dels nous quadres a la resta de la quadrícula ja excavada els estius de 2013 i 2014. Cada 5 centímetres dibuixem la planta de cada quadre.

IMG_3045     MIII_09_07_2015_02

Divendres, localitzem un còdol tallat de roca filoniana! i continuem baixant talles i dibuixant les pedres i objectes que anem extraient. Els visitants que durant el mes de juliol vénen a veure el Parc de les Coves, tenen l’oportunitat de conèixer de primera mà els treballs d’excavació i les restes arqueològiques que van sortint.

MIII_10_07_2015_01 MIII_10_07_2015_02 MIII_10_07_2015_03

setmana 2 _ dilluns 13 – divendres 17 de juliol de 2015

Al la zona de “laboratori” és on garbellem tota la terra que surt de l’excavació. Un cop assecada als mateixos garbells, a la taula, anem buscant dents de petits rosegadors, mustèlids, etc. i també restes de talla que ens informaran de si retocaven els útils a dins de la cova o a quina zona de la cova ho feien. També hi recollim cargols (alguns formen part de l’ornamentació que acompanyava els enterraments) i altres restes d’ictiofauna.

MIII_15_07_2015_01

A la foto, dret, darrera dels dr. Narcís i Joaquim Soler, el dr. Julià Maroto, que avui ens ha visitat. És el director de les excavacions del conjunt del Cau del Roure, que s’excavarà aquest mateix any, entre els mesos de setembre i octubre.

Mentrestant, a la cova, ja gairebé hem arribat a la talla 84 als quatre quadres que es varen començar la setmana passada. A veure si dijous podem “atacar” els dos quadres que resten i així ja deixarem tota la zona a la mateixa cota.

Avui destaquem la troballa d’un molar de teixó (Meles meles). Molt macu!!!

 IMG_3067     MIII_15_07_2015_02

Al laboratori, també verifiquem tots els objectes que s’han coordenat a la cova, abans de siglar-los, per indicar-ne el jaciment, el quadre, la talla i el núm. de coordenat que els correspon.

dades

A més de teixó, també han sortit restes d’altres carnívors, com el llop (astràgal, foto esquerra) i la guilla (mandíbula, foto dreta).

llop     guilla

I algunes eines més, aquí un parell de molt significatives: un còdol tallat (chopper) de roca calcària tintat d’ocre vermell i un magnífic nucli de roca calcària silicificada

còdol pintat     nucli

El divendres al vespre, a la “fresca” de la plaça de l’ajuntament de Serinyà, Alba Solés va explicar les intervencions a la cova de Mollet III i les troballes que s’hi han fet des que la va començar a excavar el sr. Josep Maria Corominas el 1972.

ConfeSerinyà

I el dissabte a la tarda, vàrem visitar l’excavació i els que varen venir varen poder veure i tocar algunes de les restes més “especials” que hi hem trobat durant aquesta campanya. A veure si d’aquestes joves de Serinyà en surt alguna arqueòloga!!!

IMG_3115     IMG_3116

setmana 3 _ dilluns 20 – divendres 24 de juliol de 2015

A la cova, un cop fets els quadres programats, continuem baixant cap a la talla 90, això és a 4,5 metres de profunditat en relació al punt 0 que tenim situat al cim del talús.


Mollet O17'      laboratori''

Al “laboratori”, un cop garbellades totes les terres, alguns dels arqueolegs trien el sediment de més de 5mm, alguns el de menys d’1mm, i d’altres van siglant i endressant tots els objectes extrets de les coves.

laboratori

És una feinada una mica monòtona però per sort sempre hi ha qui arrenca amb algun garrotin, li dóna una nova lletra i va entretenint el personal!

És precisament triant els sediments, que recuperem un dentalium tintat d’ocre!!! És un cargol marí habitual en els enterraments paleolítics.

 dentalium

Aquest dentalium resulta ser una bona pista! A última hora del dia surt un metatarsià humà! Aquests ossos formen part del conjunt de fèmur, tíbies, astràgal i falange ja recuperats l’any passat. Tots ells en els nivells paleolítics!!

metatarsià

setmana 4 i última _ dilluns 27 – divendres 31 de juliol de 2015

La quarta i última setmana la dediquem a acabar les talles per deixar els quadres més regularitzats. Entre els sediments que triem dels garbells encara recuperem un altre dentalium i una segona resta humana paleolítica, en aquest cas una falange.

dentalium2IMG_3190

Ha estat una magnífica campanya, i un any més els excavadors han fet una gran gran feina de forma totalment desinteressada. Han participat dels treballs d’excavació, han rentat i triat sediment, han après a dibuixar plantes i seccions i és de justícia agrair-los a tots la bona feina i el bon rotllo que hi ha hagut durant tota la campanya. L’últim dia, la foto ja tradicional fent la M de Mollet III.

 Enhorabona! Esperem retrobar-nos l’any que ve!

IMG_3195          IMG_3206

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s