ARBREDA ‘juliol 2015

UNA MICA DE RECORDATORI

27

La cova de l’Arbreda és una gran galeria en sentit N-S, encara parcialment colmatada de sediments que varen anar entrant a la cova al llarg de milers i milers d’anys. Entre aquestes terres, que tenen més de 10 metres de potència, s’hi troben milers de restes d’animals i eines de pedra que hi varen abandonar els grups paleolítics que la varen ocupar, primer els neandertals (fa entre 140.000 i 40.000 anys), i després els cromanyons (fa entre 40.000 i 15.000 anys).

La cova va ser descoberta pel Dr. Josep Maria Corominas l’any 1972 el qual va efectuar un sondatge de més de 8 metres de fondària amb els seus col·laboradors.

Poc després l’any 1975 varen començar les excavacions arqueològiques programades sota la direcció del professor Narcís Soler, que, amb diferents companys de viatge, han continuat fins a l’actualitat.

El jaciment es troba dividit en diversos sectors o zones d’excavació:

Planta 2014

Destaca en primer lloc el sector Alfa. Es tracta del gran sondatge que va obrir el Dr. Josep Maria Corominas en el moment de la descoberta de la cova i que va permetre posar al descobert la importància arqueològica i estratigràfica del jaciment.

IMG_48242015-07-25 17.55.17

Uns metres més al sud hi trobem el sector Beta, que és la part de la cova on més s’hi ha treballat en els últims 40 anys, i que en l’actualitat es troba situada a la cota dels 7m de profunditat (època dels homes de neandertal).

2015-07-25 17.54.52 IMG_4821

L’any 1979, aquest mateix sector va ser ampliat cap a l’est, excavant solament fins als 2m de profunditat. És en aquesta part del jaciment on estem excavant en l’actualitat.

IMG_4832 IMG_4820

Per últim només ens queda parlar del sector Gamma. Aquest sector es troba situat al nord de la cova de l’Arbreda, per darrera de la cornisa travertínica i del forat càrsitic per on va entrar el Dr. Corominas quan va fer el “Pou” (sector Alfa). En els últims anys hi hem estat excavant nivells d’època neolítica.

Serinyà '14, setmana 1 (35)

DIARI D’EXCAVACIÓ

setmana 1 _ dilluns 6 – divendres 10 de juliol de 2015

Tot i que bona part de la cova de l’Arbreda es troba coberta per un teulat metàl·lic que protegeix el jaciment, durant els mesos d’hivern la cova s’omple de fullaraca i terres despreses de les parets que convé netejar abans de començar l’excavació.

Aquest any, les àrees escollides per intervenir-hi són el sector Gamma i el sector Beta (especialment el seu costat est).

L’objectiu de l’excavació del sector Gamma és acabar d’excavar els quadres E12 i E11 que contenen restes d’època neolítica.  D’aquesta manera volem regularitzar tot aquest sector, i aconseguir una bona superfície d’excavació que ens permeti excavar en els pròxims anys els nivells del Paleolític Superior i connectar-los amb els nivells del sector Beta.

Pel que fa al sector Beta (zona est) la nostra intenció és excavar diversos quadres. Excavarem el quadre I3, que és el més alt de tots  i que conté restes neolítiques; el quadre F0, situat sota l’arcada o cornisa travertínica de la cova, i els quadres H5, H4 i G4. Aquests tres últims ja es troben situats en nivells del paleolític superior. El problema és que desconeixem la seva cronologia exacte. Podrien ser d’època magdaleniana o epipaleolítica (15.000-10.000 anys). Esperem que l’excavació d’aquest any ens ajudi a resoldre aquest misteri.

Amb tots aquests treballs el que volem aconseguir és poder excavar en un futur tots els nivells del paleolític superior (Solutrià, Gravetià i Aurinyacià) que hi hagi representats en la seva màxima extensió i superfície. D’aquesta manera podrem conèixer de primera mà cadascuna d’aquestes ocupacions humanes (especialment si hi ha estructures com ara fogars)  i lligar-les o correlacionar-les amb les troballes de la mateixa cronologia que  es varen fer en els anys 70 i 80 en el mateix sector Beta però en el seu costat oest.

Comencem l’excavació dels quadres E12, I3 i H5 i les primeres troballes no es fan esperar. De seguida apareixen materials arqueològics en els quadres E12 i I3. En els dos casos es tracta de materials d’època neolítica. Apareixen algunes restes humanes (fragments de costelles, falanges, crani…), fragments de ceràmica a mà,  plaquetes de sorrenca….. Aquestes restes ens mostren que estem en un moment en que la cova va ser utilitzada com a lloc d’enterrament.

IMG_4970 IMG_4973 IMG_5188

En canvi les troballes a H5 són més pobres i aquestes es fan esperar. La terra és molt dura, hi ha moltes pedres, i hem d’excavar amb eines més grans.

IMG_4989

 IMG_4979

setmana 2 _ dilluns 13 – divendres 17 de juliol de 2015

A mesura que anem excavant el quadre H5 apareixen cada vegada més restes arqueològiques. Avui dilluns destaquem la troballa d’un petit fragment d’atzagaia feta d’os. Aquesta peça  s’ha de relacionar també amb la troballa de nombroses laminetes de sílex (algunes d’elles retocades), fragments de sílex i quars, i restes de fauna, que ens mostren que ja estem excavant un veritable nivell arqueològic d’època paleolítica.

2015-07-16 12.46.17 2015-07-16 12.46.36

Avui dimarts ha aparegut un canvi de terres en el quadre F0. Hem deixat enrere la Terra Rossa (argiles vermelles d’època neolítica) i ja estem excavant nivells del paleolític superior (argiles molt més clares). El problema d’aquest quadre és l’espai. Mireu com han de treballar els excavadors….

IMG_5303 IMG_5228

Al mateix temps hem donat per finalitzada l’excavació del quadre H5 ja que hem arribat a la mateixa cota que el quadre del seu davant (G5). Ara toca començar a excavar el quadre G4. Aviam que hi trobem…..

Poc abans d’acabar l’excavació d’avui dimecres ens ha aparegut una vèrtebra de grans dimensions en el quadre I3 que molt possiblement pertany a un gran bòvid. Amb molta cura i sobretot amb molta paciència l’hem pogut extreure tota sencera tot i que una part estava enganxada a la secció. La seva cronologia és neolítica.

IMG_5139

Dijous hem continuat excavant el quadre I3 i ens ha aparegut una altre vèrtebra de gran bòvid, a pocs centímetres de l’anterior i que amb tota probabilitat pertany al mateix animal.

IMG_5215

Pel que fa a l’excavació del quadre G4 aquesta ha anat avançant i ara si que ens comencen a sortir els primers sílexs i les primeres laminetes retocades del mateix material. Ens estem acostant al mateix nivell arqueològic que varem trobar en el quadre H5.

Avui dissabte el Dr. Narcís Soler ha fet una visita guiada per les coves del paratge del Reclau (Cova de l’Arbreda, Mollet, Mollet III i Reclau Viver), per commemorar els 40 anys d’investigacions arqueològiques i científiques que s’han dut a terme, dins el cicle de conferències titulat “Les excavacions a les Coves Prehistòriques de Serinyà” i organitzat per l’Ajuntament de Serinyà.

IMG_3111 IMG_3110

setmana 3 _ dilluns 20 – divendres 24 de juliol de 2015

Avui dilluns hem fet una rotació d’excavadors i de jaciments. D’aquesta manera tothom haurà pogut excavar a tot arreu i haurà fet i après de tot.

IMG_5319 IMG_5309

Durant el dia hem acabat d’excavar el poc que quedava del quadre G4. Després de fer les fotografies de rigor i dibuixar les seccions hem començat a excavar un quadre nou, H4. Amb la seva excavació el que pretenem és deixar tota aquesta zona del jaciment (quadres G4, G5, H4 i H5) a la mateixa cota.

IMG_5318 IMG_5307

D’avui dimarts destaquem la troballa d’un fragment de ceràmica feta a mà de mitjanes dimensions en el quadre I3 que presenta gran part de la seva forma completament conservada (cos, carena i vora). Per la seva morfologia, tipus de pasta i sobretot pel seu brunyit de color negre; ens mostra que estem excavant nivells del Neolític Mitjà.

IMG_5281 IMG_5291

Avui dimecres ha aparegut en el quadre F0 una preciosa i magnífica punta de sílex amb el peduncle desviat. Aquest tipus de puntes, que presenten les seves dues cares completament treballades amb un retoc pla i invasiu i que tenen un peduncle desviat; s’anomenen puntes del Serinyadell. Són pròpies del Solutrià Mitjà i només se’n coneixen en les coves de Serinyà (d’aquí el seu nom) i en alguns jaciments del sud de França.

2015-07-30 10.39.34 2015-07-30 10.39.20

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s